Barry

Den Sankt Bernhardshunden, mer enn noen annen som har festet seg i alle menneskers bevisthet er uten tvil Barry - også kalt gamle Barry. Barry var født i ca 1800 tallet og døde i 1814.

Det finnes mangfold av historier som forteller hans helteredninger og han skal ha reddet over 40 menneskeliv gjennom sin tid. Bl.a den berømte fortellingen om Barneredningen.

Men vi skal ikke glemme at Barry var èn blant mange redningshunder gjennom tidene. De andre kjenner vi dessverre ikke ved navn, men har på lik linje som Barry utført hardt arbeid under de samme vanskelige vilkårene som var ved klostret.

Man ser ofte Barry nevnt i artikler rundt omkring i verden. På hundekirkegården i Paris er det reist en stor minnes tein til hans ære.

Barry er bevart og står utstoppet i et glassmonter på det Naturhistoriske Museum i Bern.

 

 

Barry`s siste år

Barry`s karriere som redningshund fikk en sørgelig avslutning. Han ble nesten stukket ihjel av en ung mann. I følge av overlevende var det en lokal bonde som flyktet fra Napoleons soldater. Han hadde gjemt seg under en snølavine og trudde han ble angrepet av en ulv eller bjørn. 

Barry hadde i midlertidig hatt en strålende karriere. Han var da 12 år og tilbrakte de siste 2 årene av sitt liv i Bern, hvor munkene brakte ham, da de ikke så seg i stand til å pleie han forsvarlig i klosteret. Han ble betraktet som en konge blant hundene i Bern, men trivdes aldri helt der. Da han døde, besluttet man å gi han et verdig minne. Han ble utstoppet og oppstilt på Det Naturhistoriske Museum i Bern, hvor han siden har blitt beundret av publikum.

 

Professor Walter Huber (1917-1984)

Director of the Natural History Museum Berne, Walter Huber at the historical moment in 1978 when he finally removed the little barrel that hung on Barry's neck for over 50 years. One more legend hopefully died once and for all.